• Home
  • Tips
  • Joomla
  • Joomla Admin Locked out - JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries

Joomla

Joomla Admin Locked out - JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries

Recently I've locket myself out of Joomla Admin as I have accidentally disabled the Authentication - Joomla plug-in.

 



When I tried to login to Joomla Backend with my Administrator account I've received the following error:

JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries. Username and password do not match.

To solve this I had to edit the Joomla database table to enable Authentication - Joomla plug-in.

Here's how to do it:

Login to you CPanel | On the home page scroll down to Databases and open phpMyAdmin

In the left pane of phpMyAdmin select your Joomla Database. From the same pane, select jos_plugins table

Now click on the pencil item to edit Authentication - Joomla row

In the 'Published' row change the value from 0 to 1

Make sure that Save is selected from the dropdown list and click the Go button.

That's it, you should be able to login to Joomla admin now

NOTE: Once I've changed that, I still couldn't login to Joomla Admin. The reason for this is that I had jos_plugins and bak_plugins tables. Once I changed the value for the bak_plugins table I was able to login.

In my case, duplicate tables exist because I've migrated from 1.0 to 1.5.

Comments are welcome.

PrintEmail

Comments   

 
petter
0 #41 petter 2013-08-24 06:43
Thanks a lot!
Quote
 
 
True Pirate
0 #40 True Pirate 2013-08-20 21:12
thanks
Quote
 
 
Kim
0 #39 Kim 2013-05-12 15:05
I received this same error. I logged into my phpmyadmin and its says that I have 0 tables. I try and search for tables and nothing comes up. Any new suggestions?
Quote
 
 
Jeunesse Global
0 #38 Jeunesse Global 2013-03-28 09:22
Thank you for sharing this useful tips
Quote
 
 
Vitalicus
+1 #37 Vitalicus 2013-01-19 14:15
Mysql... Find "Extantions" table.

In extantions table, go to page 3 or 4, and find there "plg_authentica tion_joomla" - enaible it from 0 to 1.
Quote
 
 
Gravediga
0 #36 Gravediga 2012-11-27 10:51
:-) Thank you !!!!
Quote
 
 
Nikica
0 #35 Nikica 2012-11-22 10:38
Hi Helder,
forget about the prefix, try to find the _plugins table.You are probably using different DB prefix for your Joomla tables.
Quote
 
 
Helder
+3 #34 Helder 2012-11-21 21:52
I can't find the jos_plugins
Quote
 
 
richard
+1 #33 richard 2012-11-02 07:04
Muchísimas gracias amigo me sirvió su información
Quote
 
 
Urs
-1 #32 Urs 2012-11-01 17:27
THANK YOU GUYS!!!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh